Ο τακτικός έλεγχος των λαδιών του κινητήρα του αυτοκινήτου σας είναι μια βασική προϋπόθεση για να επεκτείνετε τον κύκλο ζωής του και να βελτιώσετε τις επιδόσεις του. Ένας απλός οπτικός έλεγχος μπορεί να γίνει από εσάς τον ίδιο, ενώ μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση της κατάστασης των λαδιών προϋποθέτει τη συνδρομή ενός εξειδικευμένου εργαστηρίου ή ενός μηχανικού.

Όλοι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνιστούν την τακτική αλλαγή των λαδιών του κινητήρα, κάθε 5 – 8.000 χιλιόμετρα, ενδεχομένως περισσότερα αν χρησιμοποιείτε συνθετικά λάδια, είτε έχετε ένα απλό οικογενειακό αυτοκίνητο, είτε κάποιο μεγάλο SUV ή αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων.

Το λάδι συγκρατεί σκόνη και βρωμιά από όλα τα μέρη του κινητήρα. Ανεξάρτητα από το αν συνήθως κάνετε σύντομες διαδρομές μέσα στην πόλη ή μεγάλα ταξίδια πολλών χιλιομέτρων, τα σωματίδια που συσσωρεύονται στο λάδι προκαλούν αυξημένες τριβές. Αυτό μακροχρόνια συνεπάγεται φθορά των κινούμενων μερών του κινητήρα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ζημιές που θα χρειαστούν σημαντικές και δαπανηρές επισκευές.

Με αυτά τα δεδομένα, ένας τακτικός έλεγχος των λαδιών του κινητήρα είναι κάτι που θα πρέπει να βάλει στο πρόγραμμά του κάθε κάτοχος αυτοκινήτου που θέλει να παρατείνει την διάρκεια ζωής και να μειώσει το κόστος συντήρησης του οχήματός του.

Ένας απλός τρόπος να ελέγξετε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα λάδια του κινητήρα του αυτοκινήτου σας είναι να ρίξετε μια σταγόνα στο κέντρο ενός απορροφητικού χαρτιού (στυπόχαρτο ή απλό χαρτί κουζίνας) και να κάνετε έναν οπτικό έλεγχο. Ακολουθείστε αυτή τη διαδικασία όταν βάλετε καινούριο λάδι στον κινητήρα σας για να έχετε ένα σημείο αναφοράς στους μεταγενέστερους ελέγχους.

Αν το λάδι είναι σχετικά καινούριο και καθαρό θα έχει αφήσει μια ανοικτή κίτρινη έως πορτοκαλί κηλίδα στο απορροφητικό χαρτί, ενώ αν το λάδι έχει φτάσει στα όρια του και πρέπει να αλλαχθεί θα έχει ένα πιο σκούρο χρώμα, από ανοικτό καφέ έως μαύρο.

Αν κρίνετε ότι πρέπει να γίνει ένας πιο ενδελεχής έλεγχος στο λάδι του κινητήρα σας, μπορείτε να προσκομίσετε ένα δείγμα σε κάποιο εξειδικευμένο εργαστήριο, που θα το εξετάσει με τη μέθοδο της φασματομετρίας και θα σας δώσει μια πλήρη αναφορά.